Skip to main content

Külföldi kapcsolataink


2021. április 30.

Nagyrőce - Gödöllő – 40 éves jubileum

A két iskola nagymúltú kapcsolata 2019-ben érkezett el 40. évfordulójához.

A jubileumi események, a Szlovákiában és Magyarországon adott koncertek, a közös ünneplések és kirándulások fotói a Fotógalériában érhetők el.


Őszi látogatásunk a szlovákiai Nagyrőcén – 2017. október 13-14.

2017. október 13-14-én a zeneiskola 20 fős delegációja a szlovákiai Nagyrőcén tett látogatást. A művészeti iskolával 38 éve tart a testvériskolai kapcsolat. Az ifjú zenészek nagy sikerű koncertet adtak, melynek végén a közönség felállt, és szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a színvonalas – vendéglátóink véleménye szerint – konzervatóriumi szintű produkciókat. Másnap a Betléri-Andrássy Kastélyba látogattunk. A szlovák és magyar tanárok már most elkezdték szervezni a 40 éves jubileum várható közös programjait. Az utazást a zeneiskola működését segítő Continuo-Gödöllő Alapítvány támogatta.

Fényképes beszámoló a Fotógalériában érhető el.


Iskolánk külföldi kapcsolatai

Zeneiskolánk a szlovákiai Revúca (Nagyrőce) művészeti iskolájával ápolja a legrégebbi szakmai kapcsolatot. Ez a testvériskolai partnerség már több, mint 30 éve él, aktivitása az évente váltakozó látogatásokban, hangversenyekben nyilvánul meg.

Évről évre fokozatosan alakultak ki újabb kapcsolatok Gödöllő testvérvárosaival, ahová iskolánk zenekarai kaptak meghívást vendégszereplésre, illetve a külföldi küldöttség adott koncertet városunkban. Szakmai kapcsolataink révén nem csak a testvérvárosok, hanem más európai városok – pl. Bécs – zeneiskoláival is adtunk közös hangversenyeket:

Giessen (Németország)
Wageningen (Hollandia)
Laxenburg (Ausztria)
Csíkszereda (Románia)
Forssa (Finnország)
Zywiec (Lengyelország)
Rastatt (Németország)
Valdemoro (Spanyolország)
Brandýs nad Labem – Stará Boleslav (Csehország)
Wien (Ausztria)

A felsorolt városokból az alábbi intézményekkel alakult ki szorosabb kapcsolatunk:
Základná umelecká škola (Revúca, Szlovákia)
Nagy István Művészeti Líceum (Csíkszereda, Románia)
Základní umělecká škola (Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Csehország)
Musikschule Ottakring (Wien, Ausztria)


Gödöllői fiatalok a giesseni nemzetközi zenekarban

IMG 7939A Landesgartenschau 2014 rendezvénysorozat keretében zenei fesztiválnak adott otthont Gödöllő német testvérvárosa, Giessen. Az erre az alkalomra összehívott nemzetközi zenekarban a helyi zeneiskola igazgatónőjének, Katja Marauhnnak a meghívására a Frédéric Chopin Zeneiskola Ifjúsági Vonószenekara képviseletében Sivadó Anna, Sivadó Zsófia és Gecse Júlia is színpadra léphetett.

A júniustól októberig tartó rendezvénysorozat Giessen egyik gyönyörű, nagy parkjában kapott helyet. A park ösvényei mentén, táblákon volt olvasható a város összes testvérvárosának leírása, továbbá sátrakban mutatták be a kiállító tartományok legszebb városait, azok különlegességeit, ízeit, látványosságait.

IMG 7950A három gödöllői muzsikus 2014. június 11-én utazott erre a különleges eseményre. Az 1000 km-es utat a lányok – Giessen városának jóvoltából – repülőgépen tehették meg. A testvérvárosokból érkezett vendégek giesseni családoknál kaptak szállást erre a hat napra. Anna, Zsófia és Júlia egy kedves, vendégszerető, idős házaspárnál lakhatott. A családfő, Gerd Zörb Giessenben köztiszteletben álló személyiség, már számos alkalommal nyitotta meg otthonát külföldi vendégek számára.

A néhány napos próbaidőszak után a különleges koncertre június 15-én, vasárnap került sor. Helyi muzsikusokkal egészült ki az az alkalmi vonószenekar, melynek magját Giessen testvérvárosaiból, Ferraraból (Olaszország), Netanya-ból (Izrael), Wenzhou-ból (Kína), Winchesterből (Anglia) és Gödöllőről érkezett a fiatal zenészek alkották. Előadásukban Händel: B-dúr Concerto grosso (op. 6/7.), Puccini: Crisantemi, Mendelssohn: F-dúr Vonósszimfónia (Nr. 11.) és két ragtime csendült fel Martin Gärtner, a Justus-Liebig Egyetem docense, a Giesseni Operaház Gyermekkórusának karmestere vezényletével. A sikeres előadás hangulatát csak fokozta a szabadtéri nagyszínpad és annak gyönyörű környezete.

A koncert után a vendégszereplők és vendéglátóik Barbara Czernak rezidenciáján egy kellemes grillpartin búcsúzhattak el egymástól, abban a reményben, hogy az ilyen kezdeményezéseknek lesz még folytatása.


Zeneiskolások a szlovákiai Nagyrőcén 2011 októberében

Egy kora őszi szép reggelen, 2011. október 14-én a Frederic Chopin Zeneiskola néhány tanára egy busznyi ügyes zeneiskolással ismét Nagyrőcére indult, mint már annyiszor a 31 év alatt, amióta ez a testvériskolai kapcsolat tart. A zeneiskola legrégebbi kapcsolata.

Most is, mint mindig, szívélyes és meleg fogadtatásban volt részünk.

Érkezésünk napján a hagyományokhoz híven megtartottuk koncertünket a rőcei művészeti iskola nagytermében, ahol a gödöllői gyerekek ismét megmutathatták, milyen magas színvonalon folyik nálunk a munka. Ezt a közönség szűnni nem akaró tapssal jutalmazta. Koncert után a gyerekeket hazavitték az őket vendégül látó családok, bennünket, tanárokat pedig meghívtak egy fejedelmi vacsorára, melynek során alkalom nyílt a kötetlen szakmai beszélgetésre is.

Miután kipihentük magunkat aranyos kis panziónkban Murányban, másnap kirándulni mentünk a Jolsva (Jelsava) melletti ochtinai aragonit barlangba, ahol eddig nem látott csodák tárultak szemünk elé. Mint megtudtuk, az aragonit kristályok a zárt földalatti üregek különleges vegyi hatásai és klímaviszonyai között jöttek létre.

Délután megálltunk még egy rövid időre a csetneki XIII. századi templomnál, és megcsodáltuk az ősrégi freskókat valamint Szlovákia legrégebbi, 1492-ben épült orgonáját. Élményekben gazdagon tértünk haza.